Do země zasadili 63 tisíc sazenic mladých stromků, z toho bylo 42 tisíc borovic. Ty totiž umí lépe odolat kůrovci. Smrk se vysazuje méně, ale i ten do přírody patří stejně jako duby, kterých byla vysazena téměř třetina z celkového počtu. Zejména listnaté sazenice je třeba chránit před okusem zvěře, takže bylo nutno oplotit 1,61 hektaru, k čemuž bylo použito bezmála dva a půl kilometru pletiva.

Jak informoval kladrubský lesní hospodář Josef Burian, v létě se s těžbou počítá pouze u vývratů, zlomů, souší nebo stromů napadených lýkožrouty. Pracovníky čeká především ožínání stromků a výřezy plevelných dřevin.

Práce lesních dělníků si cení také vedení města. „Hodiny strávené se srpem nebo křovinořezem se stále napjatým zrakem, aby se zbytečně nepoškodily již vzrostlé stromky, jsou velmi náročné. O to více si práce vážíme a chceme jim za ni poděkovat,“ uvedl místostarosta Matěj Havránek, který je zároveň jednatelem firmy spravující městské lesy.

Kladrubské lesy se věnují okrajově i další obchodní činnosti, nabízejí palivové dřevo na prodej, v různých délkách, ale i štípané či odřezky. Také vlastní svoji prodejnu, což oceňují hlavně kladrubští občané,neboť je zde k dostání mnohé od železářství, přes zahradní, domácí a kuchyňské potřeby až po pracovní oděvy, pro které by jinak museli jezdit do Stříbra.

Ilustrační foto
Lesní slavností vysvětí u Sulislavi kapli