„Jsou tam různé louky, ale zároveň je tam i vodoteč a rybník, proto se tato lokalita přímo vybízí. Její další výhodou je také travnatý porost," vysvětlil starosta Kostelce František Trhlík.

Podle něho se pokusí výstavba tohoto centra splnit hned dva důležité body. „Jedním bude víceúčelový areál pro občany a návštěvníky. Dalším bodem bude propojit Kostelec a Alfrédov. Biotop bude určitě prospěšný i pro návštěvníky, kteří využívají služby v Alfrédově. Pro příklad. Když otec hraje golf, který zrovna zbytek rodiny nezajímá, maminka může vzít děti a může vyjít do tohoto areálu a strávit zde příjemné odpoledne."

V biotopu by se tedy mělo nacházet víceúčelové sportoviště, určené pro několik různých sportů. Vedle něj by měl vzniknout skatepark a další potřebné zařízení. Co se koupání týče, v tomto ohledu se vybízí nedaleký rybník, jehož prameniště je navíc na začátku lesa, tudíž problémy s vodou by měly být minimální. „Navíc v lokalitě se nachází historický vrt, který dříve napájel domy v Kostelci. Vrt je ale již nevyužitý. Nabízí se tedy možnost, že by se vrt posílil a také by napájel biotop. Další vodu by mohla přinést speciální nádoba, která by se nacházela na severozápadní části celého areálu. Celkově by se tedy mělo jednat o opravdu krásnou destinaci. Nebudou chybět různá mola pro přístup do vody, brouzdaliště pro nejmenší a tak dále. Biotop by ale mohl být i o vzdělání. V plánu je také naučná stezka, která by ukázala různé dřeviny a živočichy vyskytující se v této oblasti. Součástí stezky by také bylo povídání o tom, jak se vlastně máme i k vodě chovat. Tato část by měla prostoupit celým areálem," uvedl další záměry Trhlík. Jak to ale tak bývá, ani tento projekt není bez problému.

Pozemky jsou totiž ve vlastnictví dvou různých vlastníků. „S tím by ale nebyl zas takový problém. S oběma majiteli byla velmi rozumná domluva. Bohužel oba byli v lednu zažalováni církví kvůli vrácení pozemků. Nyní jsou tedy pozemky u soudu a čekáme na to, jak vše dopadne. Pokud by soud dopadl pro nás negativně, určitě se pokusíme přijít s prosbou, aby se pozemky zanechaly obci. Podle mého by to bylo smutné, když by církev rozbourala takovýto projekt. Navíc jsme do něj již něco investovali. Až bude vše jisté, okamžitě začneme s přípravami," dále řekl kostelecký starosta.

V Kostelci to totiž s biotopem myslí opravdu vážně. Už je hotova studie celého projektu, naplánované jsou i případné práce. V těch by se postupovalo po jednotlivých etapách. Nejdříve by přišel na řadu samotný vodní biotop, poté víceúčelové hřiště se svým zázemím.

Co se financování týče, mohlo by pomoci jak Ministerstvo životního prostředí, tak Plzeňský kraj. „Ministerstvo životního prostředí má dva dotační projekty, které se nám s lehkou nadsázkou přímo hodí. Jeden se týká zadržování vody v přírodě, druhý pak výsadby nových dřevin. Co se sportoviště týče, zde by mohl nabídnout pomocnou ruku Plzeňský kraj, který na podobné projekty také přispívá."

Odhadovaná cena areálu je zatím kolem dvanácti milionů korun.