„Bydlím ve věžáku, a tak určité obavy z jízdy výtahem jsou podvědomě vždycky,“ svěřila se Eva Deverová z Tachova. „Přesto používám výtah denně. Před dvěma lety ho dokonce zrekonstruovali, tak je teď určitě bezpečnější,“ dodala.

O výtahy se v Tachově stará Stavební bytové družstvo. „Máme na starosti 76 výtahů v Tachově, Plané a ve Stříbře,“ informoval Deník předseda družstva Jan Polák. Družstvo má smlouvu se dvěma specializovanými firmami, které provádějí pravidelné revize. „Výtahy sledujeme, jednou za tři roky procházejí odbornými zkouškami. Inspekční zkoušky prodělaly všechny výtahy v uplynulých čtyřech letech, od rouk 2009 začnou nové inspekce,“ uvedl technik družstva Antonín Hájek.

Před čtyřmi lety začalo bytové družstvo s postupnou rekonstrukcí výtahů, v současnosti je jich hotovo dvacet. Náklady na jeden jsou kolem půl milionu. „V současné době se staráme už jen o tři výtahy. Jeden je v poliklinice, jeden ve starém domě s pečovatelskou službou a nový výtah je v novém domě s pečovatelskou službou,“ řekl Deníku šéf Plánských služeb Jan Veselý.

Všechny výtahy prodělávají pravidelné revizní kontroly, o kterých se vedou přesné záznamy. O dva výtahy se starají v Boru. „Máme je pouze v jedné bytovce, kde se o ně stará sdružení vlastníků. Stav pravidelně kontroluje každý měsíc specializovaná firma,“ uvedl starosta Boru Petr Kovařík. Ve Stříbře má část výtahů na starosti Správa majetku města. „Spravujeme jedenáct výtahů, na všechny máme revize a smlouvy s odbornými firmami. Ty provádějí pravidelné kontroly a revize. O výtahy se starají podle typu a stáří,“ informoval Dušan Tóth ze Správy majetku města.