„Tady musíme nátěr trochu obnovit, aby byl pořádně vidět," vysvětluje a spolu s jeho ženou Hanou a Marií Mirtlovou se chopí štětců, sklenic s barvami a drátěného kartáče. Žlutý sloupek se žlutobílými štítky v obou směrech vypadá za pár minut jako nový.

V neděli bude Tachov hostit celokrajské setkání turistů a nově vyznačená žlutá trasa je jedním z lákadel pro čtyři stovky účastníků. „Turisté si budou moci prošlápnout nově označenou desetikilometrovou trasu z Lesné přes Studánku do Tachova. Je značena žlutými značkami a zlepší orientaci k naučným stezkám a přírodním rezervacím v Chráněné krajinné oblasti Český les," informovala Deník za Klub českých turistů Tachov Marie Mirtlová.

Právě Hana a Jaroslav Trávníčkovi s Marií Mirtlovou se podle tachovských turistů nejvíce zasloužili o označení nové trasy. To není jednoduchý proces. Než se po nových trasách projdou první turisté, je třeba je přesně určit a vyznačit. Trasa musí být nejdříve přesně navržena s podrobnou dokumentací a návrhy na umístění směrovek a všech barevných označení. Až když návrh schválí krajský výbor KČT, mohou do terénu vyrazit party značkařů.

Těch je na Tachovsku několik. „Přímo v Tachově jsou to manželé Jílkovi, Trávníčkovi a Vlasovi," uvedla Deníku Mirtlová.

V celém okrese se pak značení turistických tras věnuje kolem pětadvaceti lidí. „Máme party značkařů v Tachově, Plané a Stříbře," upřesnil Jiří Čengery, člen krajské komise značení.

Tachovský okres nabízí pěším turistům 570 kilometrů červených, modrých, zelených a žlutých značených tras. „Značky se musí pravidelně obnovovat, každá trasa jednou za tři roky. Těch 570 kilometrů na Tachovsku je rozděleno do tří úseků a každý rok se jeden z těchto úseků obnovuje," uvedl dále Čengery.

Novou žlutou značenou trasu už si mohou zájemci vyzkoušet, křtem ovšem pro ni bude podzimní setkání turistů Plzeňského kraje, které Tachov hostí v neděli 4. listopadu. Start a cíl pro všechny trasy, kterých je připraveno kromě nové ještě sedm, bude v areálu společenského centra Mže, kde najdou turisté rovněž zázemí.