Za uplynulý rok zde bylo vykradeno 1315 vozidel. Podle statistik je v České republice třikrát pravděpodobnější že automobil bude vykraden, než že o někdo odcizí.

V samotném okresním městě a spádových obcích úřadovali v loňském roce zloději desetkrát, když se vloupali do zaparkovaných vozidel. „Škody byly v těchto případech vyčísleny na dvě stě třicet dva tisíc korun," uvedla Deníku tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Druhé největší město regionu, Stříbro a jeho okolí, je v tomto ohledu pro majitele vozů nebezpečnější. „V loňském zde policisté evidovali šestnáct případů se škodou za téměř devět set padesát tisíc korun," pokračovala policejní mluvčí.

Letní měsíce znamenají pro vykradače vozů vrchol celoroční sezóny. „Krádeže cenností či vnitřního vybavení z aut na parkovištích u velkých sídlišť nebo obchodních center je celoroční problém. Zde jsou počty hlášení pojistných událostí víceméně konstantní. V letních měsících se však objevují pro zloděje nová lákavá místa, jako jsou odstavná parkoviště u koupališť, historických památek nebo v kempech. V takovém období riziko vloupání do vozu stoupá," uvedl Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny.

Policie prostřednictvím mluvčí apeluje na majitele vozidel, aby si ve svých vozidlech nenechávali žádné cenné věci na viditelných místech. „Jedná se například o mobilní telefony, peněženky, i prázdné tašky. I ty mohou přitáhnout pozornost," řekla Jiroušková.

Škoda na autě často přesáhne cenu odcizených věcí. „Je to nepříjemný paradox, ale pravdivý. Výměna a oprava rozbitého okna vyjde často až na několikanásobek hodnoty ukradených věcí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se zloděj vloupe do auta takzvaně na zkoušku a přestože nic cenného neukradne, zanechá za sebou nejen škodu, ale také starosti s uvedením auta do původního stavu," Jaroslav Král.