„Jde o záměr, který již schválilo zastupitelstvo," řekl Deníku kostelecký starosta František Trhlík. „Po opravě Santiniho skvostné kaple v Ostrově u Stříbra jsme si uvědomili, že na Kostelecku je mnoho různých dalších památek. Řekli jsme si, že je spojíme," uvedl.

Santiniho stezka, jak se bude nová cesta jmenovat, povede z Kostelce, přes Alfrédov a Beraní dvůr do Ostrova a v neposlední řadě ke kladrubskému klášteru. „Letos už jsme získali od Plzeňského kraje peníze na projekt, který záměr řeší."

Příští rok bude radnice žádat o další dotaci na mobiliář, který by obsahoval nejen lavičky, ale hlavně informační tabule. „Na nich by bylo celé místo popsáno z hlediska minulosti a současnosti," podotknul Trhlík. „Návštěvníci tak poznají region daleké lépe a mezi jednotlivými obcemi se budou přepravovat bezpečněji," vyzdvihnul starosta.

Stezka by měla měřit asi šest kilometrů. „Měla by mít klasické rozměry, tedy dva až dva a půl metru široká. Budeme zvažovat, která místa by měla být kompletně vyasfaltována a kde by měl být jen povrch sypaný," sdělil.

Kostelecký starosta předpokladá, že náklady na celou stavbu se vyšplhají na zhruba pět miliónů korun. „Budeme žádat o dotace. Ale budeme s největší pravděpodobností etapizovat. Nepředpokládám, že bychom dostali peníze na všechno a hned," míní Trhlík.

Když se vše podaří podle plánů, mohli by se na stezku první turisté vydat už na podzim roku 2015.