Redakci o tom informoval anonymním e-mailem. Později svou identitu novinářům odkryl, stále si však přeje zůstat v anonymitě. Celá rodina prý po konzumaci potravin dostala průjem. „Jel jsem s manželkou a dětmi na výlet na kole. Po cestě jsme se zastavili v krámu pro nějaké občerstvení. Koupili jsme si párky a nějaké další uzeniny, pečivo a pití. Najedli jsme se a vyrazili jsme k domovu, do Kladrub. Jenže během cesty si děti začaly stěžovat na bolení břicha," napsal muž v dopisu a pokračoval. „Za chvíli se udělalo špatně i mě s manželkou. Začalo nám bublat v břiše, tak jsme rychle zajeli do lesa, kde všichni vykonali potřebu. Při návratu do Kladrub jsme v lesíku stavěli ještě jednou. Celý zbytek dne jsme strávili s průjmem na záchodě," popsal rodinné zažívací trable.

Muž si je podle svých slov jistý tím, že rodině bylo špatně právě po jídle, které zakoupil ve zmíněném obchodě. „Ten den jsme nic špatného nejedli a udělalo se nám špatně rychle. Teď je plná televize kontrol prošlých potravin ve městech. Proč se takové kontroly nedějí i na vesnicích? Protože je jasné, že tady se budou snažit zbavit prošlých potravin rychle a za každou cenu. Kšeft je kšeft," přemítal autor dopisu.

Do Starého Sedla jsme se vypravili i my. Dva místní občané nám potvrdili, že v obchodě se dá prošlé zboží skutečně normálně zakoupit. „Jednou jsem si tam koupil salát a za pár hodin jsem také běžel s akutní potřebou. Co ale máme dělat, když si chcete koupit nějakou maličkost, nepojedete do Boru," krčil rameny oslovený muž a jeho kamarád přitakal. „Lidé si tady na obchod hodně stěžují, ale co mají dělat, když je tady jen jediný krámek," doplnil. Ani jeden z nich, z obavy z pomsty majitelky obchodu, nechtěl zveřejnit své jméno.

Muž z Kladrub si ale nenechal nic líbit a celou věc neoznámil jen Deníku, ale i Státní zemědělské a potravinářské inspekci v Plzni (SZPI). Ta na podnět zareagovala páteční kontrolou. „Prodejna je v pořádku, žádné nedostatky zjištěny nebyly," informoval nás Václav Novák z krajského inspektorátu SZPI v Plzni. „Zdá se nám také podivné, že byl nástup průjmu tak rychlý. Nebudu to tvrdit se stoprocentní jistotou, ale kdyby ty potraviny snědli, nastaly by nejdříve potíže žaludeční. Takhle rychlý nástup oněch patogenů není," uvedl dále. „Musí tam být nějaká delší prodleva."

S touto informací jsme do Starého Sedla opět zavítali. Jedna z místních obyvatelek nám ale řekla, že ve čtvrtek viděla Annu Burešovou vynášet velkou tašku s neurčitelným obsahem. „Museli jí o kontrole říci. Bylo toho hodně, nemohla to ani utáhnout," sdělila občanka, která chce, stejně jako ostatní, zůstat v anonymitě. I ona se bojí pomsty ze strany majitelky provozovny.

Anna Burešová se všem nařčením brání. Podle jejích slov není možné, že by se u ní prošlé potraviny prodávaly. „Žádné potraviny neskladuji, lidé vidí, že potraviny se normálně prodávají, vidí, že v pondělí v úterý není co prodávat, protože se vše rozprodá. Kontrola dopadla bez závad. Nevím, co víc bych k tomu řekla. Protokol o kontrole mi leží na stole," uvedla. Vyjádřila se i k tomu, co bylo ve zmíněné velké tašce. „Byly v ní obaly od limonád a minerálních vod," doplnila.

Co má Státní zemědělská a potravinářská inspekce za úkol?

SZPI kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, potraviny, suroviny k jejich výrobě, zemědělské výrobky a tabákové výrobky. Tyto kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej (včetně dovozu). Takto komplexně pojatá kontrola umožňuje účinně zaměřit pozornost na komodity, na analyty nebo do míst, kde lze předpokládat nejvíce nedostatků nebo kde lze očekávat nejvyšší efekt kontroly. Jedná se tedy o kontrolu cílenou, jejímž účelem není monitorování, ale ochrana ekonomických zájmů občanů i státu – ochrana spotřebitele před zdravotně závadnými potravinami, před potravinami, které jsou klamavě označené, dále s prošlým datem použitelnosti nebo neznámého původu. Nedílnou součástí cílené kontroly jsou podmínky výroby a prodeje. (Zdroj: http://www.szpi.gov.cz)