„Byl zjištěn únik vody v potrubí, které rozvádí vodu do vodních prvků, které na náměstí stojí. Z dalšího průzkumu se zjistilo, že za to mohou netěsnosti v samotném potrubí," vysvětlil starosta Stříbra Karel Lukeš. Je logické, že unikající voda by mohla v budoucnu způsobit nemalé problémy s podložím celého náměstí.

„Potrubí samozřejmě leží pod povrchem celého náměstí, proto tyto výkopy. Doufám, že se celá věc co nejdříve napraví a náměstí se vrátí do původního stavu," dále řekl Lukeš. Podle jeho slov by mohla být oprava hotova v řádech čtrnácti dnů. Jak ale navázal, problémů se může najít více. „Průzkum ukázal pouze netěsnost v těsnění, ale samozřejmě po odkrytí se může problémů objevit více. Doufejme, že tomu tak nebude."

Město za opravu netěsností ovšem tentokrát nezaplatí ani korunu, jelikož se jedná o reklamaci vztahující se k rekonstrukci. „Ano, to můžu potvrdit. Jedná se o reklamaci, která město nebude nic stát. Jediné, o co musím požádat občany je, aby si v opravovaném místě dávali větší pozor. Neradi bychom, aby došlo k nějakému zranění vzhledem k tomu, že chod náměstí funguje až na pár opatření stejně," řekl starosta Stříbra.

Rekonstrukce náměstí započala v roce 2010. Celkově práce trvaly tři roky a vyžádaly si investice v řádech desítek milionů korun. Celková částka se nakonec vyšplhala na sumu přesahující čtyřicet osm milionů. I přes to, že se vesměs nová podoba setkala a stále setkává s kladnými ohlasy, mnohým jsou trnem v oku lavičky, které se zpočátku některým obyvatelům města příliš nelíbily. K tomuto problému se vyjádřil i bývalý starosta.

„Pro mě jsou funkčně ne zcela odpovídající. Nejsou pohodlné, je to radikální řešení, měli jsme k němu připomínky, nicméně byly schváleny s projektem," uvedl po dokončení náměstí bývalý starosta Bohuslav Červený.

Výtkám neunikly ani vodní prvky, které se ovšem společně s lavičkami již staly nedílnou součástí nové podoby náměstí. Jak zástupci města doufají, oprava netěsností by měla být posledním zásahem do tohoto prostoru na delší dobu.