„Chápu, že o Vánocích chceme být blíže svatým a nebi. Jsou však jiné způsoby, jak toho docílit, než šplhat po sochách na morovém sloupu," okomentoval situaci starosta Stříbra Karel Lukeš.

Jak již bylo řečeno na titulní stránce, nejvíce odnesla toto zvláštní chování socha poutníka. Ta přišla o část ruky a kopí. Celá záležitost je o to tíživější, že zmiňovaný morový sloup byl před poměrně krátkou dobou kompletně zrekonstruován. „Celá věc byla samozřejmě oznámena Policii České republiky. Jak moc velkou škodu ale pachatel způsobil, zatím nevíme. Čeká se na posouzení restaurátorů," dále Deníku vysvětlil Lukeš. Zástupci města se ale rozhodli pachatele zkusit vypátrat i vlastními silami. „Na náměstí se nachází hned několik kamer. Již procházíme jednotlivé záznamy. Vzhledem k tomu, že nevíme přesný čas, kdy se tento čin stal, jedná se o hodiny a hodiny materiálu. Bude to nějakou dobu trvat, než se vše projde."

Prohledáváním kamerového systému ale zápal nekončí. Sám starosta totiž vypsal odměnu za informaci, která povede k odhalení viníka. „Pokud se dotyčný horolezec dobrovolně přihlásí u mě, bude to bráno jako polehčující okolnost a ještě si odnese malou pozornost za přiznání. Pokud v sobě odvahu nenajde, vypisuji odměnu pět tisíc korun za informace, která povede k odhalení tohoto lezce," uvedl Karel Lukeš na sociální síti.

Vedení města není ovšem ve hledání samo. Mnohým dobře známá facebooková stránka Stříbro trochu jinak se do hledání zapojila také. „Připojujeme se k panu starostovi a nabízíme za informace, které dokáží usvědčit pachatele, deset tisíc korun. Jde nám především o to, aby se takové věci ve Stříbře neděly," napsali administrátoři zmiňované stránky.