Nedaleko Benešovic možná vznikne obří nákupní centrum s honosným názvem Outlet Village. Záměr německého investora už minulý týden probíralo zdejší zastupitelstvo. Areál by měl vyrůst těsně u dálničního sjezdu, v místech, kde je vepřín.

„Musím podtrhnout, že jde zatím o záměr," podotkl starosta Miroslav Janča. „Jde o prodejní zónu, která vznikne místo logistického areálu, který zde byl dříve plánován. První investoři od plánu ustoupili, nově by zde mělo být obchodní centrum," vyjádřil se starosta.

Bude obří

Výměra Outlet Village je více než 14 hektarů. „Studie se teprve kreslí. Kvůli stavbě se musí schválit i změna územního plánu, protože původní počítal s logistickou zónou a obchodní centrum potřebuje územní plán jiný. Původně v něm byly zakresleny tři haly a ty nový investor nechce," uvedl starosta dále. Manažerka projektu Ivana Havlová jej doplnila. „Není definitivně rozhodnuto, kde centrum postavíme. Uvažujeme ještě o jedné lokalitě v Německu," sdělila Deníku.

Německo X Česko

Zatím se však investoři přiklání k tuzemsku. Má totiž jednu velkou výhodu. „Projekt je zacílený spíše na německou klientelu. Jenomže v Německu je o víkendech zavřeno, to znamená, že lidé, kteří jedou po dálnici do Prahy a samozřejmě zpět, zde mohou zastavit. Nicméně, taková centra ale navštěvují spíše lidé, kteří na to mají čas, mohou tedy přijet i z větší dálky," vysvětlila Havlová záměr. Sortiment prý bude určen spíše střední a vyšší cenové skupině obyvatelstva. „Chybět by neměly luxusní značky."

Zdejším občanům se nápad zamlouvá. Podle nich by bylo obchodní centrum pro malou obec velkým přínosem. „Konečně někoho napadlo, že i my u hranic bychom si rádi nakoupili a nemuseli přitom jezdit do Plzně nebo Weidenu," zhodnotila Věra Berky Klinková, zdejší podnikatelka.

Bude školka

Je zřejmé, že v obchodním centru by měla vzniknout i pracovní místa nejen pro občany Benešovic, ale i pro lidi z okolí. Podle manažerky projektu by jich mělo být okolo tisícovky. „Za prací odtud lidé jezdí i 50 kilometrů," povzdechla si Berky Klinková. V centru nebudou jen butiky, ale i o školka. „Líbí se mi ten nápad. Mé dítě vezmou všude až jako poslední, protože nikde není místní," chválí Berky Klinková. „Pro mě, jako podnikatelku na mateřské, je to navíc velká motivace k získání práce právě tam," dodala žena, která podniká v oblasti kosmetických služeb a manikúry. „Školka by byla určena nejen dětem zaměstnanců, ale i dětem z Benešovic," potvrdila Havlová.

Zatím jednají

V případě, že by vše dobře dopadlo, kopat se začne na jaře příštího roku. „Musí se udělat plány a projít vše schvalovacím procesem. Záleží i na stavebním úřadu, pak to musí odsouhlasit zastupitelstvo. Nyní se provádí zadání územního plánu," řekl Deníku starosta Miroslav Janča. Deník bude celou věc nadále sledovat. „Za tři týdny bychom měli vědět více," uzavřela manažerka Ivana Havlová.