Jeden případ za všechny

Jak se ale karamboly staly? „V Bezdružiích při projíždění kolem zaparkovaných vozidel nedodržel dostatečný boční odstup a jednomu z nich poškodil zpětné zrcátko," sdělila k případu tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Jenomže mladý opilec nezastavil a pokračoval dále do Konstantinových Lázní. Po cestě poškodil ještě jeden vůz. V Lázních ho už zadrželi policisté a dali mu dýchnout. „Přístroj naměřil jedna celá osmdesát tři promile alkoholu, opakovaným měřením dokonce jedna celá devadesát čtyři promile alkoholu. Na základě pozitivních výsledků se řidič podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve," řekla mluvčí. Mladík si tak už v dohledné době nezajezdí. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Vzniklou škodu na všech vozidlech odhadli na dvacet tisíc korun. Navíc dopravní policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opilců bývá více

„Všeobecně řečeno, počet opilých řidičů je o prázdninách vyšší," potvrdila Jiroušková. A přitom, když opilý šofér sedne za volant a chytne ho hlídka, nemůže počítat jen s tučnou pokutou. „Pokud řidič nadýchá do jednoho promile, jde o přestupek. Když nadýchá více než jedno promile, je to trestný čin. Tyto případy se řeší ve správním řízení. A pokud jde o trestný čin, hrozí mimo jiné i trest odnětí svobody," podotkla mluvčí. Odebrání bodů je pak už samozřejmostí.

Je zároveň nutné zmínit, že nejde jen o řidiče motorových vozidel. Stejná pravidla silničního provozu platí například i pro cyklisty!

Rodiče, pozor na děti

Prázdniny ale nejsou jen o alkoholu za volantem, ale i oslavách konce školního roku. Stávají se případy, kdy se v parku nebo u vody opíjejí děti. A záchranné složky mají o práci postaráno. „Není to o prázdninách pravidlem, ale to neznamená, že takové případy neexistují," shodly se mluvčí krajské záchranné služby Lenka Ptáčková s mluvčí policie Dagmar Jirouškovou.

Skočíš naposledy

Ptáčková navíc varuje, že v době letních prázdnin evidují případy, kdy se opilci chtějí osvěžit ve vodě. V oblibě mají i skákání do vody. Takový skok do neznáma může být skokem posledním. Hrozí totiž tvrdý náraz hlavou na dno a ochrnutí. „Když už se chtějí osvěžit, měl by být poblíž alespoň člověk, který by v případě problémů pomohl. Opilý plavec například ztrácí odhad," řekla Ptáčková a vzpomněla i na případy, kdy se skupiny mladých lidí na břehu opily, jednotlivci se pak šli koupat, ale někdo vyplaval až o několik dní později. Stává se, že si často lidé ani nevšimnou, že jim chybí kamarád.

„Když už se tedy pije, je nutné si před tím uvědomit, že se mohou stát různé úrazy. I ty nejtragičtější," připomněla mluvčí.