Školní hospodářství už bylo otevřeno ve čtvrtek pro školky, v pátek pro žáky základních škol a veřejnost. „Máme tady 900 metrů čtverečních plochy ve sklenících," představil Deníku vedoucí školního hospodářství Pavel Oktábec.

Pěstební činnost začíná prvními jarními plodinami, jako jsou ředkvičky, saláty, kedlubny. „Hlavními plodinami ale jsou okurky, rajčata a papriky," dodal s tím, že většina výpěstků se zpracuje ve školní jídelně, ale také veřejnost má po celou sezonu možnost si čerstvou zeleninu nakoupit.

Práce v hospodářství je pro studenty Střední odborné školy součástí praxe, oboru Agropodnikání. Studenti se tady střídají od prvních výsevů v únoru až do podzimu. „Chodí sem i o prázdninách, kdy mají povinný týden odborné praxe ve školním zahradnictví, ale o ten týden prázdnin rozhodně nepřijdou, ve škole končí v červnu o týden dřív," vysvětlil Oktábec.

Kromě velkých skleníků má škola k dispozici také pole, kde pracují studenti třetích a čtvrtých ročníků. Kromě klasických polních prací si zde osvojí také práci se zemědělskou technikou. „Na školním poli se soustřeďujeme na obiloviny, pšenici, ječmen a oves. Potom řepku olejku, krmnou řepu a brambory," dodal vedoucí hospodářství. Krmnou řepou a ovsem zásobuje škola chovatele z okolí Stříbra.

Kromě v úvodu zmíněných možností byla v pátek ve školní zahradě k vidění ukázka policejní výstroje a výzbroje, děti se mohly svézt na konících, chovatelé zde instalovali výstavku drobného zvířectva.

Samotná škola žije v těchto dnech maturitami a přípravami na přijímací řízení pro budoucí studenty. „V současné době probíhá druhé kolo přijímacího řízení do všech tří oborů, tedy do přírodovědného lycea, veřejnosprávní činnost i agropodnikání. Zájemci se stále mohou hlásit," doplnila Deníku ředitelka školy Jarmila Kánská.