Prozradíte nám věk?

Ženy se přece nesluší ptát, kolik je jí let. Vzhledem k tomu, že mám tři dospělé děti, těžko někomu mohu namlouvat, že jsem právě překročila třicítku, i když se cítím mnohem lépe než ve třiceti.

Kde jste zaměstnaná?

Zaměstnaná nejsem, jsem zvyklá se o sebe postarat sama a být svým pánem. Podnikám v oblasti financí. Před pár lety jsem si vystudovala výživové poradenství a nyní se věnuji i zdravé správné výživě.

Máte nějaké koníčky?

Koníčků mám víc. Na prvním místě je to sport. Běhání, cyklistika, poznávání nových míst nejen v naší republice. Teď jsme s manželem objevili kouzlo koloběhu, kdy máme dohromady jedno kolo a běžíme, jedeme někam na výlet. O kolo se střídáme, druhý běží a jsme schopni překonat poměrně slušné vzdálenosti. Dále ráda lyžuji a běžkuji… i když běžky jsem v letošní zimě ještě ani nesnesla z půdy. Baví mne četba a v poslední době ještě píši blog.

V poslední době sledujeme vaší sportovní dráhu, proč jste začala běhat?

Prvotní popud k běhání byl jednoznačný, mám ráda jídlo a nechci ztloustnout. Posléze jsem se stala na běhání závislá, říkám, že si běhám pro svou denní dávku endorfinů. Člověk si vyčistí hlavu a je mu dobře.

Je nějaký závod, na který obzvlášť ráda vzpomínáte?

V loňském roce jsem přijala výzvu jednoho internetového serveru – pište blog o běhání a nejúspěšnější blogerka pojede na půlmaraton do San Franciska. To jsem vyhrála a v San Francisku jsem běžela. Jednalo se o ženský běh a běželo nás 30 tisíc žen. Byl to ohromný zážitek. V loňském roce jsem též běžela svůj první celý maraton (42,195 km), zúčastnila se dvou triatlonů a tří oficiálních půlmaratonů, ujela najednou stovku na horském kole a běžela padesátku na běžkách. Též jsem běžela ve Františkových Lázních dvacetičtyřho­dinovku, během které jsem naběhala téměř 80 kilometrů.

Spočítala jste si někdy, kolik toho naběháte?

Za rok jsem naběhala 1140 kilometrů, kolo a běžky jsem si ještě nesečetla. To svědčí, že si vedu tréninkový deník, abych na stará kolena měla co číst.

Plánujete na letošek také nějaký maraton?

V letošním roce se chci opět zúčastnit maratonu a několika půlmaratonů. Závody běhám pro zážitek ze setkání s ostatními běžci, nikoli pro výsledky. Výsledky mě nezajímají. Často jsem nejstarší závodnicí. Ono, soutěžte s osmnáctiletými děvčaty, že… A já si chci závod užít, abych mohla běžet i následující den

Máte svého osobního trenéra?

Mým největším a nejlepším parťákem je můj manžel. Považuji jej též za svého trenéra. Spolu trávíme většinu volného času.

A co četba a televize, stíháte vůbec odpočívat u knih, a kterým byste dala přednost?

Z výše uvedeného je zřejmé, že na vysedávání u televize mi nezbývá moc času. Přesto občas neodolám dokumentům Olgy Sommerové na ČT2 nebo dobré knize. Mezi mé oblíbené autory patří J. M. Simmel, John Irving, Betty McDonaldová a v neposlední řadě i Halina Pawlowská.

Máte nějaké motto?

Mé motto je „Je to v hlavě!"

Co byste vzkázala čtenářům?

Především ženám vzkazuji, že začít s něčím novým a tím si plnit své sny, není nikdy pozdě. A nejen o tom je můj blog. Dnes píši nejen o běhání, ale i o nešvarech dnešní doby.

Martina Sihelská