„Akce je konaná v rámci projektu Miniškoly lidových řemesel, kterou spolufinancuje Plzeňský kraj a jde již o druhou lekci. V první lekci jsme se učili zpracovávat ovčí rouna, vyzkoušeli jsme práci na kolovratu, česání, filcování,“ vysvětlila nám Patra Čechurová. „Dnes jsme se sešli při výrobě staročeských vytlačovaných perníků, které sice nejsou k jídlu, ale jsou krásnou dekorací pro jakýkoliv čas,“ dodala Čechurová.

Výuku vedl Jiří Kovařík, který vysvětloval krok za krokem. „V rámci zpracování medu jsem se byl podívat v muzeu perníku u Pardubic. Tam je celé patro plné perníkových vesniček. Mám formy z tvrdého, převážně dubového či švestkového dřeva, ty se musí dobře vymazat olejem a pak do nich natlačit speciální těsto. Týden to bude ležet v chladu a pak vše upečeme. Nakonec glazujeme,“ poučil nás Jiří Kovařík, který se naučil recept od Oldřicha Kvapila.

Dílny výuky staročeských perníků navštívili z velké části přespolní. Z Boru přijela i desetiletá Michaela Porazíková. „Mě to řekla babička, že to psali v novinách, ví moc dobře, že mám ráda staročeské výtvory a vše si i vyzkouším, pokud mohu,“ válela těsto Michaela.

Z Tachova přijela Alena Dvořáková. „Jsem tu dnes díky vám, četla jsem si v pátek deník, tam mě zpráva o této výuce zaujala. Byla jsem nadšená, perníky miluji a hned jsem se telefonicky objednala. Doma dělám často klasické perníčky, jak pro sebe, tak pro různé akce pořádané Spolkem žen ve Studánce,“ byla nadšená jiným postupem pečení Dvořáková.