Předkladatel zákona poslanec Boris Šťastný (ODS) proto vytvořil kompletní pozměňující návrh. Pro ten chce získat širokou podporu napříč stranami. Šanci má, protože návrh je oproštěný od konfliktních bodů. „Například v něm není regulace kouření v hostinských zařízeních, o těchto záležitostech by poslanci hlasovali zvlášť,“ říká poslanec, který hodlá i nadále trvat na absolutním zákazu kouření v restauracích. Zároveň ale chce navrhnout kompromisní variantu, která bude počítat se stavebně oddělenými a větranými částmi určené kuřákům.


Zákaz kouření v restauracích si přeje více než polovina lidí. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění, který proběhl v únoru. Tři čtvrtiny dotázaných (76 procent) se vyslovily i proti kouření na pracovišti.


Podle Šťastného přitom zaměstnanci hostinských zařízení patří k jediné profesi, kde se na pracovišti nedodržuje zákoník práce. Ten totiž dává zaměstnancům právo na nekuřácké pracovní prostředí. „V Česku se to týká více než 90 tisíc zaměstnanců v pohostinství,“ dodává Šťastný.


Také tachovský region je v názoru, zda kouření v restauracích zakázat, nebo kuřáky pouze oddělit od nekuřáků, rozdělený na dva tábory.
„Sedět u piva bez cigarety? To si ani nedovedu představit. Přece si nepůjdu zapálit někam ven?“ kroutí nesouhlasně hlavou jedenapadesátieltý Roman Střihal z Tachova.


„Do resturace, kde hosté kouří, prostě nechodím. A neberu tam ani svoji rodinu. Nepřipustím, aby děti jedly v zamořeném prostředí,“ poukazuje Jaromír Lojda ze Stříbra.
Také provozovatelé restaurací mají na věc odlišné názory.

Více o problematice kouření v restauracích najdete ve středečním vydání Tachovského deníku na třetí straně.