Oslavy byly rozloženy do celého dne, dopoledne byly určeny hlavně žákům školy a také návštěvě z partnerské školy z Weidenu, v rámci dne otevřených dveří se do objektu mohli podívat třeba také rodiče.

Na několika stanovištích probíhaly různé hry a soutěže, připraveny byly i výstavky, mimo jiné také retro výstava starších učebnic, školních pomůcek, pionýrských krojů, oblečení, normalizačních školních plakátů a dalších relikvií připomínajících víceméně dětství současných učitelů.
Odpolední část oslav patřila zaměstnancům a pozvaným hostům, pro které bylo připraveno také společné posezení.

Ředitelka ZŠ Kostelní Renata Kozlerová:

Mám radost, že se nám podařilo získat podporu na výstavbu hřiště před školou

Ředitelkou Základní školy Kostelní v Tachově je Renata Kozlerová. Ale jen do 30. června. Přechází totiž na ředitelský post do školy v Rozvadově, tedy do svého bydliště. O škole v Kostelní, o oslavách, plánech i o svém „přestupu" hovořila v následujícím rozhovoru.

Oslavy se odehrály v celém areálu školy. Co všechno při nich žáci a návštěvníci školy zažili?
Bylo toho opravdu hodně. Chtěli jsme mimo jiné prezentovat výstavu dětských prací, kterou už jsme jednou venku instalovali a pro velký úspěch jsme se rozhodli, že ji představíme znovu. Den oslav byl také dnem otevřených dveří, takže kdokoliv z veřejnosti, z rodičů, se mohl přijít podívat. Ke vzpomínkám na historii patří také jakési retro, které jsme demonstrovali v retrokoutku, kam učitelé a přátelé školy přinesli různé relikvie, které nám připomenou naše dětství.

Různé starší školní pomůcky a podobně?
Jednak pomůcky, ale také učebnice, oblečení, pionýrské kroje a tak dále. Vzali jsme to z různých oblastí jako vzpomínku na dobu, kdy my jsme chodili do školy.

Měli jste tady také návštěvu z partnerské školy…
S partnerskou školou z Weidenu spolupracujeme aktivně už asi devátý rok s tím, že ve školním roce organizujeme vždy tak pět, šest společných akcí, kdy se navštěvujeme. Jsou to akce nejen pro děti, ale i pro dospělé. Takže partnerská škola přijela na oslavy, abychom se rozloučili společně s celým rokem a společnými aktivitami, které jsme podnikali. Žáci z Weidenu měli také krátký příspěvek do kulturního programu a zapojili se do soutěží a her v budově školy.

Připravili jste také nějaké posezení pro bývalé zaměstnance a učitele?
Ještě zmíním rozlučku s devátým ročníkem, kterou jsme měli dopoledne. Odpoledne jsme přivítali pozvané hosty, mimo jiné i z partnerského domova pro seniory v Panenské ulici, se kterým už dva roky spolupracujeme na projektu Zvídavé pohledy do minulosti. Po skončení kulturního bloku jsme hostům nabídli prohlídku školy a malé občerstvení. S bývalými kolegy jsme si pak chvíli poseděli a společně se současnými zaměstnanci se rozloučili se školním rokem.

Škola sice slaví historické výročí, ale jaké plány má do budoucna? Slyšel jsem, že se tady plánuje jakési hřiště…
Setkání bylo i takovým malým rozloučením, protože já tady 30. června končím a přecházím do jiné školy. Takže se samozřejmě chci důstojně rozloučit. A co čeká mé kolegy a kolegyně do budoucna? Školu bude přebírat paní zástupkyně Lenka Hradilová, do doby, než bude vyhlášen konkurz. Čekají ji mnohé úkoly. Jednak jsou na léto naplánovány různé práce, které se každé prázdniny dělají. To znamená malování, opravy, nátěr oken, úprava sklepení. Dvě třídy vybavíme novými nastavitelnými sety lavice a židle. Ještě se bude vybavovat a rozšiřovat oddělení družiny, poptávka je velká, tak abychom ji mohli uspokojit. Co se týká projektových věcí, tak jsme se letos zapojili do několika projektů. Mám radost, protože jsme s krajských dotací získali příspěvek na spolupráci s Německem, sto tisíc korun jsme získali právě na úpravu areálu před pavilonem, jak jste zmínil v otázce. Plánovali jsme udělat takové hřiště, které by sloužilo hlavně pro prvňáčky a pro druháčky na tělocvik, aby nemuseli v létě chodit na stadion. Samozřejmě bude toto hřiště sloužit i pro družinu a pro žáky, kteří chodí o přestávce v létě ven. I učitelé mohou třeba na výtvarnou výchovu vyjít s dětmi ven. Celkové náklady byly asi 400 tisíc, dostali jsme čtvrtinu, za ni uděláme část prvků. Hřiště se tedy bude dělat na etapy. Také jsme žádali Ministerstvo školství o dotaci na lepší zabezpečení školy. Školu máme sice dobře zabezpečenou, ale ještě nám zbývá kamerový systém, abychom jej uvedli do života. Poslední projekt se jmenuje Výzva 56. Jedná se o podporu vzdělávání a pokud všechno dobře dopadne, měli bychom získat necelých 350 tisíc na vybavení školy knihami do školní knihovny, případně čtečkami. A v druhé části projektu plánujeme, že by žáci s učitelem vyjeli do ciziny, do zemí německy a anglicky mluvících, čímž podpoříme výuku jazyků.