„Tímto je v podstatě naše škola velice výjimečná. Snažíme se v rámci aplikované ekonomie opravdu ukazovat tento předmět v praxi. Nevím o lepším způsobu, než založit reálnou firmu, se všemi radostmi a starostmi," říká zástupkyně ředitele a zároveň vyučující tohoto předmětu Věra Šedivá.

Jak vlastně taková výuka vypadá?

Teorii si žáci přinesli z hodin ekonomiky, proto my máme čas se věnovat již zmiňované praxi. Žáci se v podstatě účastní zakládání firmy, vytvoří podnikatelský záměr. Následuje vybrání vhodného marketingu a managementu firmy, dále prodej a ukončení firmy včetně výroční zprávy i v anglickém jazyce.

Letošní firma, která se bude snažit navázat na úspěchy z minulých ročníků, nese název Ekobag-travel.

„Tato firma se vydala ekologickou cestou. Snažíme se vyrábět ekologické tašky a máme velké plány. Tyto tašky  mají v podstatě nahradit igelitky. Jsou specifické svou nízkou gramáží a tím, že se dají složit pohodlně do kapsy. Tím pádem jsou ihned dostupné. Nyní připravujeme vhodné střihy a k dispozici mají být naším zákazníkům tři druhy tašek, " uvedla Šedivá.

Studentská firma nenabízí jen výrobky, ale také se věnuje oblasti služeb. „Tento rok nabízíme jako službu cestovní kancelář. Ta se orientuje na seniory, kterým naše cestovka nabízí k výletům lokality po Plzeňském kraji," doplnila zástupkyně.

Studentská firma se jen neučí formou hry, jak vypadá založení podniku, ale také soutěží v této problematice mezi jinými školami z celé republiky. „S naším projektem se prvně zúčastníme soutěže za Čechy. Tu jsme pokaždé vyhráli. Pokud to bude i letos, postoupíme do celonárodní soutěže, kde jsou všechny školy z Čech i Moravy, které se přihlásily," vysvětlila Šedivá.

Proč jsou stříbrští studenti tak úspěšní, zdůvodňuje vyučující takto: „Na jiných školách je tato činnost pojata formou kroužku. My půl roku v aplikované ekonomii dřeme na tomto projektu a pak sklízíme pomyslné ovoce. Myslím si, že by se tímto směrem měly vydat i ostatní školy, protože takováto forma praxe je v podstatě k nezaplacení. Žáci se tím hodně naučí."

Studentská firma má jedno pravidlo. Její výsledek hospodaření nesmí skončit se ziskem. To znamená, že hospodářský výsledek musí skončit na nule.

„Není to tak, že bychom se nesnažili být ziskoví. Naopak, učím své žáky k co největší ziskovosti, jako tomu je v každé zdravé firmě. Je to jen kvůli pravidlům studentské firmy. Proto to řešíme tím způsobem, že případný zisk, si třída profakturuje na svůj maturitní ples. Většinou konkrétně na slavnostní maturitní předtančení. Pro studenty je to velice příjemné, protože nemusí vynaložit na ples tolik peněz," uvádí vyučující.

Studijní obor na Obchodní akademii má své žáky naučit ucelenému podnikatelskému myšlení a založení malých a středních firem.

„Jsem ráda, že kredit naší školy vzrostl díky mezinárodní certifikaci, která zvyšuje naším studentům prestiž zejména v zahraničí. Nyní jsme zařazeni do vzdělávacího stupně B++ .  Chceme bojovat o kategorii A. Certifikační proces se provádí jednou za dva roky," doplnila Deníku Šedivá

Lukáš Hilpert