Opět je připraven program pro děti i dospělé. Zahájen bude ve 13 hodin. „Největším lákadlem pro letošní ročník je jistě rytířský turnaj na koních v podání šermířské a kaskadérské společnosti Štvanci," řekla Deníku za organizační štáb kastelánka zámku Galina Marianna Kortanová.

Rytíři a hudebníci

V Boru se při Zámeckých slavnostech představuje pravidelně několik skupin se zaměřením na historický šerm a dobové souboje. Dalšími šermířskými skupinami, které letos v Boru diváci uvidí, jsou Korbel, Ganancia, Adorea.

Ale nejen o rytířských soubojích jsou historické slavnosti. „Z dalekého Orientu do Boru zavítá krásná břišní tanečnice a fakír In Flamenus s hroznýši královskými. Tradičně se představí tanečnice ze skupiny Mericia, které předvedou, jak se tančilo na královském dvoře i v podhradí, dále tanečnice ze skupiny Siderea s lidovými a cikánskými tanci. V programu dále vystoupí hudci středověkých písní Lucrezia Borgia, sokolník, chůdaři a žongléři," dodala kastelánka.

Pro nejmenší děti je připravena malá divadelní scéna, Divadlo Jitule a Dádule sehraje několik známých pohádek.

Program bude mít dvě části – denní a večerní. Ta večerní začne ve 20.30 hodin. „Vystoupí opět šermíři ze skupiny Štvanci s představením o mušketýrech, tanečnice, hudebníci, skupina Korbel se představí v rytířském turnaji, chybět nebude noční ohňové vystoupení a tradiční ohňostroj ze zámecké věže."

Krčmy nakrmí hladové

Nedílnou součástí Zámeckých slavností bývá stylové dobové občerstvení. Také letos bude po celý den zajištěn prodej jídla a pití v několika krčmách, prodej medoviny, středověké pochoutky „trdla", orientálních cukrovinek, mandlí a mnoho jiného.

Na nádvoří proběhne celodenní dobový jarmark, který nabídne zboží rozličné jako například šperky, keramiku, svíčky, koření, rolničky, malované obrázky, drahé kameny, gotické sklo, cínové figurky, dřevěné zbraně, ale také dobové oděvy a mnoho jiného.

Zámecké slavnosti ale odstartovaly už v pátek večer, kdy městem prošel kostýmovaný průvod rytířů, zbrojnošů, urozených dam i markytánek, aby pozval borskou veřejnost na slavnosti a zahájil tím zámecké radovánky.

Tradice slavností

„Slavnosti mají svou tradici jednak svým datem, který je vždy v polovině měsíce července a jednak programem, neboť se snažíme dbát na to, aby slavnosti byly historické. To znamená, že program je přizpůsobený různým historickým dobám a také řemesla, stánky a hry jsou v dobovém duchu. Během celého dne se představí mnoho skupin historického šermu, budou to skupiny, které u nás už vystupovaly a máme s nimi dobré zkušenosti, ale přivítáme také nové vystupující," okomentovala Kortanová.

Jak dodala, velmi oblíbené jsou právě večerní programy, a to pro tajemnou atmosféru doplněnou ohňovými efekty. „I v letošním roce se mohou diváci na taková vystoupení těšit. Snažíme se program připravovat tak, aby většina šermířských scének byla určena pro všechny věkové kategorie, ale hlavně pro děti. Kromě toho se v podzámčí konají dětské hry a také střelba z kuší a luků. V jarmareční části jsou ukázky různých řemesel, které si děti i dospělí mohou vyzkoušet. Největší oblibu má vždy rukopisná dílna. Letos bude k vidění také dobové ležení Landsknechtů, kde se budou moci zájemci seznámit se zvyky těchto vojáků dozvědět se více o zbraních a jejich životě," dodala.

A dobrá zpráva: vstup na slavnosti je po celý den zdarma.

Prohlídky zámku

Během zámeckých historických slavností je pro návštěvníky připraven nejen bohatý program, ale i prohlídkový okruh, během kterého si mohou prohlédnout hradní kapli sv. Vavřince, bývalé gotické sály, zámecké salónky, obrazárnu a také vyhlídkovou věž, z níž je krásný výhled na celé město a okolí. „Novinkou pro letošní rok je zpřístupnění zrekonstruovaného velkého sálu a jeho zázemí. Tyto prostory jsou veřejnosti znovu otevřeny po 35 letech a zařazeny do prohlídkového okruhu," uvedla kastelánka.

V době slavností se prohlídky zámku konají samostatně. Návštěvníci si mohou celý okruh projít v libovolném čase po zakoupení vstupenky v pokladně. Při slavnostech si všichni návštěvníci mohou zámek prohlédnout za snížené vstupné, které bude stát 30 korun na osobu. Jedná se o jedinou příležitost v roce, kdy probíhá tato forma prohlídek.

Zámecké historické slavnosti Bor 2015

Program na pódiu:
13,00 – Zahájení slavností konšely města Boru
13,10 – Hudba – LUCREZIA BORGIA
13,30 – Lidové tance – SIDEREA
13,50 – Ze života Landsknechtů – GANANCIA
14,20 – Sokolnické ukázky
14,50 – Ostrov pokladů – ADOREA
15,50 – Ozvěny orientu – IN FLAMENUS
16,20 – Dvorské tance – SIDEREA
17,00 – RYTÍŘSKÝ TURNAJ NA KONÍCH Turnaj se uskuteční v zámeckém parku a představí se šermířsko-kaskadérská skupina ŠTVANCI
18,10 – Hudba – LUCREZIA BORGIA
18,30 – Boží soud – KORBEL
19,00 – Cikánské tance – SIDEREA
19,20 – Frejíři a Duelanti – ADOREA

Průběh slavností: dobové ležení landsknechtů, ukázka střelby z palných zbraní, chůdaři, tržiště s rozličným zbožím, dobové občerstvení i tradiční pochoutky v krčmách, "trdlo", cukrovinky, oříšky, prodej medoviny a vína, prohlídky zámku a věže, prohlídky malého technického muzea v podzámčí.

Představení na horním nádvoří:
Po celý den se představí Divadlo Jitule a Dádule, kreslíři karikatur a chybět nebudou hry pro děti
15,30 – Hudba – LUCREZIA BORGIA
18,00 – Chůdaři – IN FLAMENUS
19,45 – 20,30 – přestávka

Večerní program:
20,30 – Zahájení večerního programu heroldem,
hudební doprovod skupiny LUCREZIA BORGIA
20,50 – Mušketýři – ŠTVANCI
21,20 – Ohňové vystoupení – IN FLAMENUS
21,40 – „Královská slavnost" – komponovaný
program skupin KORBEL a MERICIA
22,20 – Ohňové vystoupení – SIDEREA
22,45 – Zakončení programu heroldem a slavnostní ohňostroj