Kaplička je jedna ze dvou staveb, která se v zaniklé obci zachovala a od roku 2004 slouží jako místo setkávání místních rodáků a jejich potomků při Chlebomáslových slavnostech. „Při slavnosti vycházíme z původní tradice. Původní obyvatelé se zde u kapličky vždy jednou ročně scházeli a poutníky vítali chlebem, máslem a bílou kávou,“ popsala Miroslava Válová ze sdružení Pomozme si sami, které akci spoluorganizovalo.

Chlebomáslové slavnosti v zaniklé obci Záhoří přilákaly také letos desítky poutníků, kteří zde mohli ochutnat nejrůznější druhy domácího chleba a pomazánek.Zdroj: Dana Divišová

Slunečné počasí a příjemné teploty také letos přilákaly řadu lidí, kteří se vydali na několikakilometrovou pouť ke kapličce. Vybrat si mohli ze čtyř tras. Poutníci už tradičně vychází z Vysokého Jamného, Ošelína, Černošína a Svojšína. „Na přibližně osmikilometrovou trasu se s námi ze Svojšína vydalo patnáct lidí. Cesta ale byla příjemná,“ řekla Deníku Dana Divišová ze Svojšína a doplnila, že se v Záhoří sešlo přibližně šedesátka poutníků. U kapličky pak sloužil mši páter Jaroslav Šašek z Plané a farářka Juliana Rampich Hameriová z Černošína.

Po skončení mše si návštěvníci mohli pochutnat na 24 druzích různě ochucených bochníků chleba od dvanácti pekařů. Připraveny byly i domácí pomazánky nebo máslo a další občerstvení.

„Ochutnávka chlebů byla opravdu široká. V nabídce byl libečkový, ořechový, olivový, kmínový a mnoho dalších druhů chleba. K nim byly připravené výborné domácí pomazánky,“ doplnila Dana Divišová.

Výstava ukazující práci organizace Lékaři bez hranic bude na tachovském náměstí k vidění do čtvrtečního večera.
Lékaři bez hranic představují svou práci v Tachově