„Nedávno jsem se dozvěděl o křížku v Tachově, o kterém jsem nevěděl. Nemohl jsem uvěřit, že se nalézá přímo u sídliště Rapotín,“ uvedl člen tachovského spolku hledačů HaP a dodal, že se se ihned vypravil křížek najít. „Když už jsem ho mezi křovím viděl, nemohl jsem se k němu dostat. Po chvilce jsem objevil v křoví úzkou mezeru a pak jsem se doslova spustil z vysoké meze na starou silnici do Velkého Rapotína,“ dále popsal nález památky, kterou běžné mapy neuvádí.

„Křížek pod ochranou trnek přestál dobu, která nebyla křížkům příznivá. Nyní by si zasloužil důkladnou opravu,“ sdělil Soukup a první práce už hledači podnikli. Ve svahu ke křížku vytvořili schůdky.

Historie kamenné památky sahá do začátku dvacátého století. „Podle vyprávění původních obyvatel se tehdy jednomu sedlákovi, když jel při bouři domů do Velkého Rapotína, měly splašit koně a vůz se na něj převrátil,“ popsal Soukup. Na podstavci křížku je nápis, který uvádí, že byl postaven na památku Josefa Zwerenze z Velkého Rapotína č.p.25, který zde 2. června 1909 utrpěl nehodu a o dva dny později na následky zemřel. Věnováno jeho dětmi.

Spolek hledačů už obnovil na Tachovsku celou řadu drobných kamenný památek a tak jejich snahou je postarat se také o tuto. „Domnívám se, že na ploše s křížkem by bylo nádherné odpočinkové místo, jak pro obyvatele sídliště, tak i pro turisty. Navíc kopec nad křížkem je také zajímavý svým výhledem na město a kdysi zde asi bylo i starověké pohřebiště,“ domnívá se hledač František Soukup z Tachova.

Jedním z exponátů budoucí expozice kovářství v jízdárně bude také historická truhla.
Tachov dostal šest milionů na jízdárnu