„Pokud potřebuji nakoupit zásoby, tak jedu do větších měst jako je Plzeň nebo Stříbro," potvrdil Deníku Jakub Korynta.

Situace v prodeji potravin se ale podle mínění bezdružických obyvatel v posledních letech zlepšila. Na náměstí působí již řadu let obchod spotřebního družstva Jednota, je zde smíšená prodejna vietnamského obchodníka, další dvě prodejny s potravinami a drogistickým zbožím mohou občané využít v ulici Na Sídlišti.

Jednu z nich provozuje Miloslava Gengelová. „Konkurenci si samozřejmě uvědomuji. Vím, že v Bezdružicích jsou čtyři obchody, ale nemám ve zvyku kontrolovat ceny potravin v jiných obchodech. Lidé se ke mně rádi vracejí, nakupují čerstvé pečivo, salámy, sýry a všímají si hygieny obchodu, na které si zakládám," sdělila Deníku. „Ráda si se zákazníky popovídám. Snažím se jim nabídnout stále nové varianty zboží a rozšířit svou nabídku," uvedla dále.

Podle odpovědí několika lidí, kterých jsme se na maloobchodní situaci v Bezdružicích dotázali, preferují větší nákupní centra v Plzni či obchody ve Stříbře a přímo v místě nakupují spíše potraviny denní spotřeby. Prodejci z toho většinou nadšeni nejsou. Zákazníci se podle nich také často řídí slevovými akcemi větších řetězců i menších maloobchodů ve městě.

„Nejčastěji nakupuji ve větších městech, v Plzni nebo ve Stříbře. U místních obchodníků nakupuji spíše potraviny běžné denní spotřeby. Ve slevových akcích nakupuji prací prostředky," vyjádřila se Ilona Bastlová, která je na mateřské dovolené.

Naopak místním prodejcům dávají přednost senioři. „Jelikož nemám auto, nakupuji tady v Bezdružicích. Akční letáky sleduji a někdy podle nich i nakupuji," uvedla Emilie Šimanová. Také Antonie Mášová nakupuje v Bezdružicích. „Ale když jedu k lékaři, využiji cesty a nakoupím potraviny ve větším městě, nejčastěji ve Stříbře. Akční letáky sleduji a také se jimi inspiruji při nákupu," řekla Deníku.

Iveta Luňáková