Závěrečnou bohoslužbu třídenního cyklu diskusí a přednášek celebroval emeritní arcibiskup Miloslav Vlk. Přítomen byl také kardinál z Vatikánu Walter Brandmüller, papežský nuncius Giuseppe Leanza a řada dalších představitelů katolické církve.

Miloslav Vlk Deníku řekl: „Přijel jsem do Boru rád, protože slavíme velké výročí, 130 let Borských tezí, a to je velmi významná událost, protože v takovém malém městě v Česku se daly dohromady teze, sociální nauky církve, a byly poslány do Říma v souvislosti s první největší sociální encyklikou církve, Rerum novarum. Takže jsem rád přijel, abych zdůraznil, jak velmi významná aktivita to byla."

Seminář ke 130 výročí Borských tezí začal v pátek a byl tématicky zaměřen na rodinu. „Letošní oslavy výročí Borských tezí proběhly velice vědecky ve dvou dnech sympozia, které se v Boru konalo," zhodnotil Deníku borský farář Vladimír Born.

„Přijeli vynikající referenti, profesoři katolických univerzit. Mezi nimi také pravnuk knížete Löwensteina, který vlastně byl iniciátorem Borských tezí. Celková atmosféra byla, z těch deseti zúčastněných národů, velice přátelská," uvedl dále. „Vidíme to nejen jako oslavu, ale jako impuls, který byl dán k prohlášení, které bude v souvislosti s letošním tématem Borských tezí vydáno."

Prohlášení bude podle jeho slov směřováno ke všem lidem, aby si uvědomili význam a důležitost rodiny. „To prohlášení bude závěrem semináře. Bude to výzva, aby si lidé vážili dětí, aby je přijímali s radostí, aby si uvědomili, že není jenom materiální zajištění, ale především duchovní, plné lásky, objetí, které děti potřebují," vyjádřil se Born.