„Oslovili jsme český obchodní řetězec s nabídkou. Po několika jednáních jsme v pondělí slavnostně zahájili provoz v prodejně. Změnu vítáme, je tu v nabídce jiný sortiment zboží, lidé můžou nakupovat také v akcích," řekla Tachovskému deníku starostka obce Hošťka Hana Sojková.

Obec změnou nájemce reagovala na stížnosti místních obyvatel. Ti si už delší dobu stěžovali na předchozí nájemkyni kvůli jejímu přístupu ke starším lidem a celkově k nakupujícím. „Obec při jednáních zastupitelstva tento problém opakovaně řešila. Zastupitelé už byli unavení, nespokojení občané se na ně stále obraceli se stížnostmi. Už jsme to chtěli mít za sebou," pokračovala starostka.

Deník proto náhodně oslovil několik obyvatel obce s žádostí o vyjádření k situaci. Ti se ale shodli na tom, že vietnamská prodavačka sice měla některé nedostatky, ale na ukončení nájemní smlouvy by netrvali. Nejvíce lidem vadilo, že provozovatelka neuměla dobře česky a byla náladová. Dále poukazovali na počítání pečiva a že neprodala více než deset kusů rohlíků. Jinému oslovenému vadila hygiena v prodejním prostoru a prý se přesvědčil o tom, že prodavačka prodávala cigarety a pečivo podle obličeje. „Právě jazyková bariéra se ukázala být asi největším problémem. Nájemnice mluvila opravdu hodně špatnou češtinou. Co se ale týká hygieny, tak za obec nemůžeme říct nic špatného. Hygiena v prodejně kontrolu provedla a neshledala žádnou závadu," podotkla starostka obce. Zastupitelstvo tak v obci rozhodlo, že nájemní smlouva s provozovatelkou bude ukončena. Provozovatelka měla obchodní prostory pronajaté se svým kolegou rovněž prodejcem, proto byla nájemní smlouva vypovězena s každým z nich zvlášť. Nájemci na podmínky obce přistoupili a prostory bez prodlení vyklidili.

Po vyklizení objektu a předání klíčů obec Hošťka začala s přípravou obchodu pro nového nájemce. „Vymalovali jsme celou prodejnu, upravilo se zázemí a sociální zařízení. Vyměnili jsme toaletu a umyvadlo. Ve spolupráci s provozovatelem máme nové regály na zboží. Dá se říct, že se celá obec zapojila a pomohla, aby prodejna vypadala jako nová. Chtěla bych za to všem, kteří se podíleli poděkovat. Celková investice od obce je řádově v tisících, ještě ale nemáme všechno spočítáno," uzavřela Sojková.

Obec Hošťka ale zdaleka není jediná na Tachovsku, kde provozoval místní prodejnu se smíšeným zbožím vietnamský nájemník.

V současné době především na venkově, ale i malých městech stále drží prim v provozování obchodní činnosti a prodeje smíšeného zboží vietnamští obchodníci spolu se Spotřebním družstvem Jednota.

V mnohých obcích na Tachovsku je tak vietnamský obchodník i nadále vítaný provozovatel. A to především kvůli dostupnosti nákupů pro staré obyvatele, ale také velkorysou otevírací dobou a širokým sortimentem, který nabízí. „U nás máme také vietnamské nájemníky a jsme za ně rádi. Otevřeno mají denně od rána do večera. Spotřební družstvo Jednota se po ukončení činnosti obchodu nezachovalo k obci příliš dobře. Bývalý obchod, který vlastně postavili místní lidi, prodali soukromníkovi k předělání na byt," řekl k tématu starosta obce Kokašice Václav Panoš.

Jaroslava Hohlová