Zbrojní hamr (Waffenhammer) stával nedaleko soutoku Úterského potoka a Hadovky naproti osadě Šipín již před rokem 1838. Oproti klasickým kovárnám se zde k opracovávání kovu používalo dvou těžkých kladiv poháněných vodním kolem. To se otáčelo na mohutné hřídeli, po níž je otvor ve zdivu stále znát. Zajímavostí této technické stavby je skutečnost, že voda sem byla náhonem přiváděna z potoka Hadovky a klenutým kanálem o délce několika desítek metrů odváděna do Úterského potoka.

Na začátku 20. století se hamr těšil velké oblibě okolních hospodářů. V tu dobu zde Matěj Forsheim se synem Janem totiž vyráběli především sekery, pily, zemědělské nářadí a hřeby. Dřevěné uhlí do výhně kovárny si pálili sami. Milíře na jeho pálení bývaly rozesety v blízkém okolí.

Zbytky původní dílny jsou vidět pod šipínským návrším na pravém břehu Úterského potoka. Z levého břehu se k nim lze nejlépe dojít, pokud pod Šipínem opustíte na chvíli naučnou zelenou stezku a vrátíte se proti proudu potoka. To ovšem pak musíte potok přebrodit. Suchou nohou je přístupný z druhé strany po stejné naučné stezce, tentokrát směrem od Dudákovského mlýna ke Gutštejnu. Za nově zrekonstruovanou lávkou přes potok musíte mimo trasu odbočit vlevo po proudu Hadovky.