Na vozík upozornili horníky chataři. „Vozík jsme vytáhli na základě upozornění od chatařů z Máchova Údolí. Jedná se o ocelový důlní vůz z let okolo roku 1920 – 1924. V této době ve Vrbici působilo těžařské družstvo, které rozsáhlými důlními pracemi dobývalo olověné rudy na pravém břehu řeky Mže," uvedl Deníku Karel Neuberger z hornického spolku.

Za jakých okolností a kdy se vozík ocitl v korytě řeky, to není známo. „Jisté ale je, že se jedná o vozík, který je pro nás novým typem. Ve skanzenu ve Stříbře máme pět různých vozů, které se při těžbě používaly, tento je dalším," doplnil Neuberger. Historický důlní vozík ale není jediným, který řeka Mže vydala. O několik desítek metrů dál se podle horníků nachází další podobný, na který je chataři upozornili.

Nalezený vozík se stane dalším exemplářem hornického skanzenu ve Stříbře. Čeká jej ovšem částečná rekonstrukce. „Třetina korby chybí, další část je pomačkaná. To musíme vyrovnat, zbytek vozu opravit a natřít lakem," uvedl zástupce hornického spolku.

Horníci se ovšem setkali i s opačným efektem, než je nález nového exempláře. Nedávno jim někdo jeden vozík ukradl. Zatím se jej nepodařilo najít.