„Štve mě to, protože to je nejfrekventovanější silnice v Tachově. Jezdím zde docela často a tomu bahnu se nedá žádným způsobem vyhnout a já mám hned od rána zablácené auto a myčku mi asi nikdo nezaplatí. Chápu, že tady staví, ale měli by si nějak zabezpečit, aby se omyly ty náklaďáky alespoň od nejhorší špíny. Když bude pršet, tak poteče to bahno až na náměstí," říká Deníku Karel Podolka z Tachova. „Na druhou stranu chápu, že při stavbě takového komplexu, se nějaký nepořádek udělá," uvádí řidič.

Silnicí v blízkosti stavby sice pravidelně projíždí kropící vůz, který bahno smývá. Kalná voda ale stéká dále do centra Tachova a projíždějící automobily silnici opět uvádějí do znečištěného stavu.

„Myslím si, že by stačilo nějaké stanoviště před výjezdem ze stavby, kde by stál jede pracovník s tlakovou hadicí a ty kamiony by ostříkal. Zase tak hrozně nákladná práce by to nebyla," podotýká Podolka.

„Také jsem si všimla, že se u nádraží něco staví. Se stavem silnice ale nemám vůbec žádný problém, protože vždycky když tam jedu, tak je silnice umytá," říká Deníku Lenka Mertlová z Tachova.

„Nevím tedy jak tomu je ráno, ale odpoledne je cesta v této části města opravdu čistá. To, že se snaží silnici umývat, jsem poznala i z toho, že když je sucho, tak jediný tento úsek je mokrý a stojí zde oranžová cisterna, která slouží právě k úklidu silnice," uvádí dále Mertlová.

„Toho bahna jsem si všimla, ale vlastně mi to nevadí. Myslím si, že by si měli lidé uvědomit, že se tady buduje něco nového pro ně, kam určitě budou chodit, tak by možná mohli být trochu tolerantní a nějaký čas to vydržet, i když to úplně příjemné není," okomentovala stav kolem staveniště Lenka Žílová z Tachova.

„Snažíme se co nejvíce to jde, aby byla silnice čistá a my co nejméně znepříjemňovali silniční provoz," vysvětlil zaměstnanec stavební firmy, který si nepřál, aby bylo zveřejněno jeho jméno. „Máme v podstatě jednoho člověka, který jezdí s kolečkem a lopatou a hrubé nečistoty na silnici odklízí. Od rána jezdí kropicí vůz, který nečistoty splachuje. Po skončení pracovní doby se silnice ještě jednou umyje," popsal zaměstnanec.

K blátu na silnici se vyjádřil i Martin Sazovský, provozovatel baru v sousedství staveniště. „Samozřejmě jsme pocítili, že se zde staví. Místo dvakrát denně musíme zametat desetkrát denně. Ale je vidět, že se firma snaží komunikaci čistit, jak nejlépe to jde," uvedl. „Musíme tento větší nepořádek teď přetrpět, protože do budoucna to slibuje ucelenější pohled na tuto část Tachova."

„Policie žádnou oficiální stížnost nedostala. Každopádně městská policie místy projíždí a situaci sleduje. Je také vidět, že firma komunikaci pravidelně uklízí," řekla Deníku policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Podle vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Václava Fišpery, je vše v pořádku. „V tomto počasí se stavebníci nevyhnou nějakému malému znečištění. Každopádně musím potvrdit, že komunikaci pravidelně čistí a je řádně označena značkami," uvedl.

Lukáš Hilpert