V dnešním videovýletě se vypravíme na zřejmě nejznámější rozhlednu Tachovska, která má velice bohatou historii, především v tom, že původně šlo o vojenské zařízení, totiž průzkumné stanoviště rádiového a radiotechnického průzkumu.

Ovšem začátkem devadesátých let minulého století ji vojáci opustili a věž začala chátrat. Dokonce mělo dojít k její demolici. Dílo zkázy dokonaly tvrdé klimatické podmínky i vandalové. K demolici, která měla stát přes deset milionů korun ale naštěstí nedošlo. Po dlouhých více než dvaceti letech se věž podařilo zachránit a na nejvyšším vrcholu střední části Českého lesa dnes stojí rozhledna, odkud je za dobrých podmínek možné spatřit celý pás Českého lesa od Dyleně po Čerchov, ale také vrcholky Šumavy či dokonce vzdálené Alpy.

Havran, zachráněná rozhledna

Zdroj: Youtube

O záchranu věže se postaral Klub vojenské historie a sportů Tachov a jedním z impulzů k záchraně byl v roce 2009 článek uveřejněný v Tachovském deníku. Došlo k náročné úpravě hlásky Havran na veřejnou rozhlednu. Volně přístupná je od počátku roku 2014. Své stanoviště tu několik let mají v zimě o víkendech a svátcích horští záchranáři z Royal Rangers.

Ale vraťme se na chvíli do historie. První věž byla vystavěna v roce 1963. Vedle ní ale za necelých deset let vyrostla věž ocelová s dřevěnou nástavbou, kde byly umístěny antény. Hlavní úkol byl odposlech vojenských cílů, přičemž dosah modernějších zařízení byl až 500 kilometrů nad území Spolkové republiky Německo.

Z parku Boheminium Mariánské Lázně
Na umístění čeká patnáct nových miniatur, Valtice, Švihov i Bouzov

Jistou zajímavostí jsou útěky vojáků z Havranu, ale také z Dyleně do Německa. Proto byl původní jednoduchý plot kolem věže nahrazen dvojitou signální stěnou z ostnatých drátů, kde mezi ploty běhal pes, vypouštěný pomocí automatického sklopce.

Vojáci základní služby sloužící na Havranu si vedli kroniku, která dodnes existuje stejně jako zůstala stát zachráněná věž Havran. Jen vojáky nahradili turisté a také romantické výhledy plné krásy ve všech ročních obdobích ve dne i v noci.