„Žádost o pomoc byla přijata od turistů, kteří v oblasti bivakovali, a žena náhodou zahlédla jejich světlo,“ sdělil Tomáš Rusňák, velitel Mountain Rangers Záchranné služby Royal Rangers. Právě jedna jejich hlídka pravidelně v zimním období slouží o svátcích a víkendech na stanovišti Havran. O zbloudilé ženě, která se ztratila na Nový rok někde u Zlatého Potoka se dověděli až po devatenácté hodině.

Záchranáři dorazili na místo apo třiceti minutách pátrání a hledání, našli jak turisty tak onu ztracenou ženu. Zjistili, že jde o ženu ze sousedního Bavorska. „Rozhodla se využít volného dne k tomu, že procházkou dojde do sousední vesnice, kde měla v autoopravně své vozidlo, kterým se následně vrátí. Pro své vozidlo dle svých slov vyrazila kolem třinácté hodiny,“ dále uvedla velitel horských záchranářů a dodal, že na cestu si paní vyšla „jako kdyby šla vynést smetí" - tedy nalehko, a následně potom 6 hodin bloudila v mraze kolem 10 stupňů pod nulou po Českém lese.

Rocka Rolla se loučila s rokem
Rocka Rolla se loučila s rokem

„Sešla z cesty, nevědomky přešla hranici a zabloudila. Kolem sedmnácté hodiny velmi podchlazená, neboť neměla ani zimní oděv, ani vhodné boty, ani telefon, uviděla světla a narazila na bivakující turisty. Ti ji nasměrovali, kterým směrem se má vydat zpátky přes hranice. Žena další dvě hodiny bloudila, a ještě více podchlazené a dezorientované se jí kolem devatenácté hodiny podařilo znovu nalézt ony turisty, kteří zavolali naši posádku,“ dodal velitel.

Vzhledem k tomu, že se nacházeli úplně mimo komunikace v neprůchodném terénu, tak je záchranáři museli nějakou dobu hledat. Následně ženu převzali, zahřáli a dopravili do bezpečí.