Na situaci upozornila redakci čtenářka. „Je jedno jaké národnosti ty pofidérní bytosti jsou. Chodí v tlupách. Mladí muži. Často na nás ženy pokřikují. Partner mě cestou domů doprovází. Věřím, že se najde hodně žen, které po takto nepříjemných zkušenostech se raději aleji vyhnou," sdělila paní Marie. Redakci se podařilo získat vyjádření dalších žen s podobnými zážitky, všechny s pochopitelných důvodů si nepřály zveřejnit jméno. Čtenářka Marie si také postěžovala na nepořádek údajně související s pohybem uvedených mužů. „Podél aleje se válí odpadky v takové míře, že by jeden pytel nestačil. Vím to, neb občas s tím pytlem vyrážím sama," sdělila Deníku a pokračovala: „A co je nejsmutnější, že tam pár přepadení už taky proběhlo! Bezpečno není ani u nás. Zatímco ubytovny jen vzkvétají." Podle ní i jiných redakcí oslovených žen by obtěžujícími muži měli být cizinci bydlící na zdejších ubytovnách.

„Když nás oslovili a slovně obtěžovali, tak z přízvuku jsem poznala, že jde o cizince," řekla dále maminka, která ještě na začátku zimy chodila běhat se svou dcerou do aleje směrem ke Světcům. „Ale několikrát se nám stalo, že na můstku přes Mži u sportovišť stáli dva, tři muži a měli narážky se sexuálním podtextem. A když se to opakovalo, bála jsem se o dceru a raději už tím směrem běhat nechodíme," podotkla.

Do redakce se dále doneslo, že v těchto místech mělo dojít i k napadení ženy jedoucí na kole, které muži bránili v projetí po úzké cestě vedoucí alejí ke Světcům.

Policie státní i městská ale o podobných incidentech neví. I pro starostu Tachova Jiřího Stručka jsou tyto informace nové. „Zatím nemám žádné informace, ani od policie, že by se tam něco podobného stávalo. Určitě ale záležitost probereme s městskou policií a ta v inkriminovaných dobách bude aleje častěji navštěvovat. Zvýšíme tam dohled," řekl starosta.

„Žádné oficiální oznámení o obtěžování jsme nedostali, sdělila tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková s tím, že na uvedená místa mohou častěji posílat hlídky. „Jestli tam k obtěžování dochází, tak policie doporučuje, aby se ženy v odlehlých místech a za tmy nepohybovaly sami. V případě jakéhokoli obtěžování ať o tom policii informují na lince 158," vyzvala policejní mluvčí.

Podobně vyzývá i velitel městských strážníků. „Nám zatím nikdo nic nehlásil. Když dojde k obtěžování nebo dokonce napadení měly by to ženy oznámit. My tam pak můžeme obratem zajet a zjistit o jaké muže jde," dodal velitel Miroslav Litomerický.

Redakce se k Minerálce vypravila v pátek v podvečer. Pravděpodobně bylo právě uklizeno, nepořádek tam v tu dobu nebyl. Po cestě se procházeli lidé s kočárkem. Za nedlouho je následovali dva muži hovořící mezi sebou cizím jazykem.