Také počet starostek je velmi vysoký, v tachovském okrese tvoří starostky bezmála třetinu, z 51 obcí a měst jich má 16 ve svém čele ženu, nemálo je rovněž místostarostek.

Už v minulém volebním období vytvořily ryze ženskou kandidátku ženy v Boru. Sdružení nezávislých kandidátek Ženy pro Bor získalo v patnáctičlenném zastupitelstvu dva mandáty. Jana Šperková byla dokonce zvolena do funkce místostarostky.

Letos do toho borské ženy jdou znovu. A podle Jany Šperkové, která je opět lídrem, nebylo těžké patnáct kandidátek sehnat. „Zájem mezi ženami v Boru a jeho osadách docela byl. A jsem na složení kandidátky pyšná. Podařilo se mi oslovit dámy, které mají zájem pracovat pro město, je mezi nimi řada žen z našich osad, které zase chtějí pracovat pro místní části Boru. Takže jsem s kandidátkou spokojena," vyjádřila se Šperková.

Ta si netroufá odhadnout, kolik by mohly borské ženy získat v zastupitelstvu křesel. „Budeme rády, když obhájíme, co jsme získaly v minulých volbách," uvedla.

V zastupitelstvu působí Jana Šperková už od roku 1998, ve funkci místostarostky má za sebou jedno a půl volebního období. „Práce uvolněné zastupitelky je velmi různorodá. Je to hodně o jednání s lidmi a je třeba projevit organizační a manažerské schopnosti, které člověk má," popsala svoji dosavadní zkušenost. „Je to práce, která mne naplňuje. A v mém případě navíc navazuje na obor, který jsem vystudovala," dodala Šperková, která absolvovala studie managementu.

Zkušeností na rozdávání v komunální politice má starostka Tisové Marie Čadková. Kolegyním, které jsou v politice krátce, nebo o vstupu do politiky teprve uvažují, by jistě mohla mnohé poradit.

Marie Čadková je nejdéle sloužící starostkou tachovského okresu, v současné době končí její šesté volební období, v čele obce Tisová je od roku 1990. A kandiduje znovu, i když ne na ryze ženské kandidátce. „Práce v komunální politice není o tom, že si člověk odpracuje osm hodin a má padla. Je to neustálá služba veřejnosti, člověk musí být pořád ve střehu, připraven čtyřiadvacet hodin denně, včetně víkendů, řešit problémy, se kterými za ním přicházejí občané," řekla Deníku tisovská starostka.

Jak dále naznačila, pro ženu, která má malé děti, může být práce v komunální politice překážkou. „Já už jsem měla děti velké, takže pro mne to problém nebyl. Ale je dobře, že ženy do politiky jdou, že kandidují, protože zastupitelstva obcí a měst by neměla být složena jen ze samých chlapů."

V každém případě je podle Čadkové práce v zastupitelstvu – a zvláště na uvolněném postu starosty nebo místostarosty – zápřah, ať už se jedná o menší vesnici nebo větší město. „Ale na druhé straně, když se něco povede, je to vidět a o to je z toho větší radost," uzavřela.

Samostatné ženské kandidátní listiny nejsou pouze v Boru, také na seznamu kandidátek města Kladrub najdeme sdružení nezávislých kandidátek, nazvané Kladrubské ženy. V tomto městě má čistě ženská kandidátka premiéru, v čele patnáctičlenné skupiny stojí Ivana Strachotová.

Poměrně vysoké procento občanů usiluje o práci v zastupitelstvu v Broumově. Na čtyřech kandidátkách je 28 lidí, z toho 13 žen – jedna z nich je tvořena sedmi dámami a jmenuje se Broumovské ženy. Lídrem Broumovských žen je v letošních komunálních volbách Monika Lišková, žena současného starosty, který již v komunálních volbách nekandiduje.

Ve volbách do zastupitelstev obcí a měst byla ryze ženská kandidátka například také v Zadním Chodově. Jmenovala se Strana žen a získala jeden zastupitelský mandát.

Ten patří místostarostce Zdence Mazancové, která stojí letos v čele kandidátní listiny nazvané Naše budoucnost. Toto sdružení však už není pouze ženskou záležitostí, i když z osmi členů kandidátky je sedm žen a jeden muž.

Řada žen ucházejících se příští týden o přízeň voličů je uvedena na prvních místech smíšených kandidátek různých sdružení nezávislých, či politických stran. Ve velké míře se jedná o současné starostky či místostarostky obcí a měst tachovského okresu.
V regionu najdeme samozřejmě i obce, kde ve volbách do zastupitelstva kandidují pouze muži. Je jich ale velmi málo. To je například záležitost obcí Sytno, či Sulislav. Samí muži kandidují dále také v Trpístech. Ve všech ostatních obcích a městech Tachovska vždy nějaká žena kandiduje.