Podezření, že za posledními požáry ve vesnici stojí tamní obyvatel, měli občané Třískolup. „Žhářův akční radius se nebezpečně blíží k našim příbytkům,“ strachovali se ještě včera dopoledne místní. Jejich podezření se potvrdilo. Policie vytipovala jako pachatele 30letého muže z Třískolup, který se včera ke svým činům přiznal. Poslední případ, kterým žhář své řádění završil a který dovedl policisty k pachateli, se udál v neděli, kdy k hašení objektu tamní bývalé granulárny vyjížděli dobrovolní hasiči z Třískolup, Přimdy, Bělé nad Radbuzou a Boru. Na místo přispěchali také profesionální hasiči z Tachova. „Majitelem objektu je Pozemkový fond, uvnitř měl uloženu techniku soukromý zemědělec,“ informoval nás tachovský policejní mluvčí Václav Blahník. Na technice vznikla padesátitisícová škoda, celkově se škoda vyšplhala na 200 tisíc korun.

„Vedle granulárny máme zahradu a stodolu. Manželka mne upozornila, že z objektu vychází kouř. Zavolal jsem tedy naše hasiče,“ uvedl jeden ze svědků. Třískolupští dobrovolníci byli na místě do pěti minut. „A to bylo štěstí. Hrozilo totiž, že se oheň rychle rozšíří,“ informoval nás Jaroslav Kramný, velitel výjezdové jednotky z Třískolup. Třicet metrů od ohniska požáru má svoji autodílnu Radek Kolář. „Občas zde i přespávám. V době vzniku požáru jsem byl pryč. Ale když jsem se dozvěděl, že hoří i v mé blízkosti, hodně mi bouchalo srdce,“ řekl. Příslušníci kriminální policie vyšetřováním zjistili pachatele, který se přiznal ke dvěma dalším požárům z počátku července a závěru června. „Osmého července zapálil přístavek kulturního domu. V červnu zapálil trámoví stáje a způsobil škodu deset tisíc korun,“ uvedl Blahník.

Pachatel podle policejního mluvčího jako důvod svého jednání vysvětlil, že je rád, když je hodně lidí pohromadě a že rád pomáhá hasičům s likvidací požárů. „Muž bude obviněn z trestného činu poškozování cizí věci a bude nařízeno zkoumání jeho duševního stavu včetně sexuologického vyšetření,“ doplnil Blahník. „Musím smeknout před policisty, kteří takhle rychle pachatele dopadli, a za všechny občany poděkovat,“ vyjádřila se včera místostarostka Přimdy Marie Šperková.