Kamennou zeď právě v těchto dnech staví pracovníci v místech, kde ještě před dvěma lety stála budova ubytovny, kterou před zbořením obývali převážně bezdomovci. Objekt, ve kterém byly dříve kanceláře, kdysi postavili přímo na židovském hřbitově. „V podstatě tam byl čtyřicet let načerno. Na tom místě stávaly náhrobky rabínů, které zmizely, byly rozbity nebo ukradeny," řekl Deníku historik Muzea Českého lesa v Tachově Václav Chvátal s tím, že dodnes na tom místě, kde byla zmiňovaná budova, jsou židovské hroby.

Dům a betonová plocha kolem tak ležely dlouhá desetiletí přímo nad hroby.

Federace židovských obcí, které hřbitov patří, chce tak opět z této části hřbitova udělat důstojné místo. „Už ale nikdy nebude rozšířen zpět do původních rozměrů. Jeho část totiž leží i pod dnešní silnicí," dále řekl Chvátal a dodal, že jde o pokud možno navrácení maximální možné rozlohy plochy hřbitova. Největší ránu utrpěl židovský hřbitov právě při rozšiřování Chodské ulice a následně při stavbě kanceláří tehdejší firmy Pozemní stavby. I když náhrobky zmizely, jeden tam návštěvníci mohou spatřit. „Jde o repliku náhrobku rabína Nachuma Sofera," upřesnil historik.

Zeď se staví na místě, kde původně stála a brána bude zároveň novým vstupem na židovský hřbitov. Náklady jsou hrazeny vlastníkem hřbitova ze sponzorských darů. Zatím je hřbitov volně přístupný, po dostavění brány a celé délky zdi bude brána uzamčena a návštěvníci si klíč budou moci vyzvednout v Muzeu Českého lesa v Tachově. Přístup na židovské hřbitovy je obecně omezen vždy v v sobotu a při židovských svátcích, kdy návštěva není vhodná. Starý židovský hřbitov v Tachově je kulturní památkou, založen byl před rokem 1615, nachází se tam téměř dvě stovky náhrobků, z nichž nejstarší jsou z roku 1700. Hřbitov byl v minulosti několikrát poničen. Při nacistické okupaci, v roce 1988 začala novodobá likvidace, kterou se podařilo zastavit v roce 1991.