V tomto čase se také stává nejvíce dopravních nehod s tragickými následky a proto je na místě připomenout si některé zásady, které mohou zvýšit naši bezpečnost při řízení vozidla. Samozřejmostí by měly být zimní pneumatiky, jejich výměna bohužel ještě není v ČR uzákoněna.

Praxe potvrzuje, že jízda se zimními pneumatikami je daleko bezpečnější, jsou totiž schopny zajistit lepší ovládání vozidla ( mají lepší záběr na sněhu a ledu, stabilitu při průjezdu zatáčkami, vyšší adhezi a podstatně kratší brzdnou dráhu). Důležitá je také starost o správně nahuštěnou pneumatiku, čím více klesá teplota, tím je naměřená hodnota tlaku v pneumatikách nižší oproti obvyklému stavu.

Proto je dobré tlak v pneumatikách v zimě více kontrolovat. Další možností při jízdě ve špatných povětrnostních podmínkách je včasné nasazení sněhových řetězů, jejich nasazování je dobré si předem vyzkoušet. V autě by rozhodně neměla chybět škrabka na okna, případně smetáček a lopatka, zvlášť pokud se chystáte do vyšších nadmořských výšek.

Zcela jistě je tou nejlepší prevencí především zvýšená opatrnost a ohleduplnost k ostatním účastníkům silničního provozu. Pokud nahlédneme do zatím neoficiálních statistik a budeme se vysloveně zajímat o dopravní nehody, ke kterým došlo za tvořící se námrazy, náledí a za sněžení, zjistíme, že v roce 2007 policisté v Plzeňském a Karlovarském kraji zaznamenali 800 takových dopravních nehod. Při nich byli 4 lidé usmrceni a 138 osob zraněno( z toho 9 TZ, 129 LZ)

Pro srovnání je to téměř o polovinu méně než v roce 2006 (tehdy došlo k 1 680 DN při náledí, námraze a sněžení , dva lidé byli usmrceni, 15 TZ a 191 LZ).

Zpracovala : por. Mgr. Martina Kohoutová