Dnešním dnem už končí týdenní maratón praktické části, který se konal v budově SOU v Tachově. Výsledky jsou víc než dobré, říká učitelka odborného výcviku. „Menu jsem losovala ze sedmi nabídek. Jsem spokojená s tím, co jsem si vytáhla,“ uvedla Lucie Svobodová. Přesto měla obavy, že se jí něco nepovede. „Měla jsem strach z kroket, které jsem si dělala sama. Doufám, že mi praktická část dopadne dobře,“ dodala Lucie. S trémou přišla ke zkoušce Lenka. „Měla jsem hroznou trému, ale jak jsem se pustila do vaření, tak mně to přešlo,“ uvedla Lenka Paločková. „Už mám vařeno. Největší strach jsem měla z brněnského řízku, aby se mi dobře propekl,“ říkala Lenka půl hodiny před hodnocením. „Menu vařím dnes poprvé. Doma jsem si to nevyzkoušela,“ dodala ´třeťanda´. Kromě menučka si kuchaři připravovali i slavnostní tabule.

„Přesto, že se všichni učí na kuchaře, tak se úkolu zhostili dobře. Stůl neměli nijak tématicky určený, ponechali jsme to na jejich fantazii,“ říká Jana Mollerová, učitelka odborného výcviku. Právě ona a její kolegyně Zdeňka Palšovičová vybíraly pro letošní závěrečný ročník pokrmy. „Snažily jsme se zvolit jídla, s kterými přišli studenti do styku. Jen předkrmy se musely děti naučit z norem, ty tady bohužel neděláme,“ dodala Mollerová. Výsledky svého snažení při praktické zkoušce se dozví až při ústních. „Dnes jídlo jen ohodnotíme. Výsledek řekneme až příští týden ve čtvrtek,“ uvedla Mollerová. Sedmičlenná porota bude hodnotit chuť jídla, zpracování surovin, normování a dodržování hygieny. „Žáci si mohli pozvat i jednoho hosta k tabuli, který jídlo ale nemůže nijak známkovat,“ konstatovala Mollerová.