Ředitel polikliniky v Tachově chtěl, ve spolupráci s místními zubaři, zdlouhavému cestování pacientů zabránit a snažil se na tachovské poliklinice zřídit sobotní dopolední pohotovost. „Na polikliniku přišli dva noví zubní lékaři a od nich vlastně ten nápad vzešel. Mě se moc líbil, tak jsme napnuli všechny síly k tomu, aby tady v sobotu dopolední ambulance vznikla. Bohužel jsme ale narazili na malý zájem dalších lékařů z regionu. A dva až tři, kteří by do toho chuť měli, to opravdu sami zvládnout nemohou," vysvětlil ředitel polikliniky Petr Tuháček a pokračoval. „Obsadit pohotovostní služby pro dospělé, děti a dorost, je ale také občas velký problém. Lékaři mají nárok na svůj osobní čas a odpočinek a to naprosto chápu, že sloužit moc nechtějí. Nedávno jsme se ale dostali do situace, kdy ze závažného zdravotního důvodu vypadl jeden lékař, který pohotovosti slouží a byl obrovský problém zajistit záskok. Chtěl bych tímto poděkovat doktoru Kozlíkovi, Měšťanovi a doktorkám Meinlové a především Tomanové, kteří nás v tom nenechali. Dík patří i lékařům, kteří běžně pohotovost v Tachově zajišťují, pánům Kalafovi a Šmoldasovi."

Dětská pohotovost v Plané funguje dobře. „Naštěstí zde máme kolektiv lékařů, kteří léta služby slouží a své dětské pacienty mají opravdu rádi a nenechali by je bez pomoci. Velice si vážím jejich práce, jsou to skuteční profesionálové," uvedl dále Petr Tuháček.

Tachovský okres je jeden z mála v České republice, který nemá, a zřejmě už mít ani nebude, svou nemocnici. Absence blízkého zdravotního zázemí proto supluje pět výjezdních míst rychlé záchranné služby na okrese. Většina pacientů v ohrožení života se tak do nemocnice dostane včas. Pro neakutní případy funguje noční a víkendová pohotovostní služba na poliklinice v Tachově, Stříbře, Boru, Konstantinových Lázních a Plané.

Jaroslava Hohlová