Lesní šelma se stala součástí rodiny. "Pořízení lišky bylo cílené, ale to že je v paneláku je spíše souhra okolností. Potřeboval jsem zvířecího partnera pro edukaci dětí a vůbec všech lidí o přírodě. Zážitek ze setkání s liškou je nevšední záležitost, kterou si dítě zafixuje na celý život," vysvětluje důvody proč zrovna liška Radomil Holík s tím, že si pořídil lišku cíleně a ne z nějakého rozmaru.

Chov leguánů není pro každého. Často při něm není nouze o zranění.
Zuřivý drak. Chov leguánů je náročný a nebezpečný

"Počítal jsem určitými problémy. Věděl jsem, že nemůže být v paneláku, když tam bydlíme. Liška potřebuje svoji životní pohodu. Panelák je z nouze ctnost, než doděláme chovatelské zázemí, které aktuálně budujeme."

Coco bude mít svůj domov na zahradě v Kobeřicích. "Snad už bude chovatelské zařízení brzo hotové, aby zde byla Coco ustájená a nedělala problémy na bytě. Liška je noční tvor a my se také potřebujeme vyspat," usmívá se Holík.

Mentálně kočka, fyzicky pes

Liška je šelma psovitá, ale podobnost s výchovou štěněte je minimální.

"Liška je rozdílná v tom, že jinak přemýšlí a chápe. Mentálně je na úrovni kočky, ale fyzicky se jedná o psa. Dá se naučit na kočkolit, takže se nemusí tolik venčit jako pes," popisuje chovatel a pokračuje: "Jedná se ale o destruktivní a bordelářské zvíře. Musíme tak mít byt téměř na úrovni holobytu. Nejde ji také moc naučit na povely. Zůstaň nebo přines nefunguje. Potíž je i s přivoláním, to musí mít člověk v ruce pamlsek a ještě ona musí mít náladu, aby přišla. Zatím jediný povel, který respektuje je sedni."

Zdroj: DENÍK/Zdeněk Vysloužil

Pohádkové lišky jsou většinou chytré, obdobně je na tom i Coco.

"Já bych řekl, že je spíše mazaná. Když si něco vymyslí, tak to udělá tak, že vás obejde. Musí být pořád pod dohledem, protože nikdy nevíte co vám ukradne a ona krade ráda. Sebere například ze dřezu houbičku na nádobí, odnese si ji a rozškube ji na hadry," líčí s úsměvem myslivec a dodává: "Ukradenou věc vám pak nechce vrátit. Musíte ji ošidit, nabídnout jí na výměnu něco pro ni zajímavějšího, například pamlsek."

Veterina? Jako u psa

Veterinární péče podobná jako u psa, ale poplatek se neplatí.

"Liška je v podstatě jako pes, takže musela projít očkovacím postupem a je očipovaná. My jako myslivci máme od poplatků ze psů úlevu. Přiznám se ale, že se ale liška dá těžko zařadit mezi lovecké psy," směje se Holík.

Zoo Praha vypustila koně Převalského na louce v lokalitě Dívčí hrady.
Koně Převalského se prohánějí na Dívčích hradech. Zoo prosí: Ničím je nekrmte!

Je velký spáč

Několikahodinové noční procházky jsou pravidlem. "Lišky jsou spáči. Ona dokáže prospat celý den. Aktivní začíná být k večeru. Chodíme na několikahodinové procházky, aby se vyřádila a unavila. Vracíme se okolo druhé ranní, ona zaleze do boudičky a my můžeme jít také konečně spát," uvádí obrácený režim chovatel.

Mladinkou lišku si Radomil Holík přivezl domů loni 5. dubna. Ve společné domácnosti tak prožili rok a co nevidět se dnes už dospělá liška přestěhuje do vlastního venkovního kotce.