Jak uvedl ředitel táborské zoologické zahrady Evžen Korec, nařízení veterinární správy pečlivě sledují. „Žádná mimořádná opatření ale přijímat nyní nemusíme, protože současná nařízení dodržujeme i za normálního režimu. Všechny naše ptáky chováme buď v zasíťovaných voliérách, nebo v klecích, kde nemohou přijít do kontaktu s volně žijícími ptáky,“ vysvětlil.

ODSTĚHOVALI SE Z TÁBORA

Nejzajímavější a zároveň nejvzácnější je kolekce velkých papoušků, z nichž mnozí jsou ohrožení vyhynutím, jako například kakadu molucký. V rámci českých zoologických zahrad má Zoo Tábor také jedno z největších hejn ar zelenokřídlých. „Nicméně jich ani žádného jiného tropického ptactva se aktuální omezení netýká, protože jsou umístěni na zimovišti mimo Tábor,“ přiblížil Evžen Korec.

V táborské zoo dle jeho slov zůstávají mimo jiné ohrožené druhy sov, jako výr velký, kalous ušatý, sovice sněžní či puštík obecný a bradatý. „Chováme také velmi ohroženého jeřába mandžuského či krkavce velkého. Ve Vodním světě pak žije několik druhů kachen a hus, například kachna smaragdová, kachnička amazonská, husa indická, husa sněžní, husice andská, husice rezavá, husice rudohlavá, berneška bělolící či ostralka štíhlá. Ani oni se ale nemohou dostat do kontaktu s volně žijícími ptáky,“ upozornil.

V malochovu drůbeže V Dlouhé Lhotě odhalila Státní veterinární správa první ohnisko ptačí chřipky na Táborsku. Nákazu do chovu nejspíš zavlekly divoké kachny z Návesního rybníka.
Ptačí chřipka: Chovatelé na Táborsku zavádí předběžná opatření

MILIONOVÁ ZTRÁTA

Největší riziko nákazy ptačí chřipkou je u hrabavých a vodních ptáků, ohrožen však může být v podstatě jakýkoliv ptačí druh. „Žádné z těchto ptačích druhů však nyní návštěvníci neuvidí, protože zoologická zahrada zůstává z nařízení vlády uzavřená pro veřejnost. Opakovaná nucená uzavření způsobila táborské zoo milionový výpadek příjmů a ztráty neustále narůstají. Více než kdy jindy proto uvítáme pomoc našich příznivců a fanoušků, kteří stále mohou například adoptovat zvířata nebo už nyní s předstihem nakupovat vstupenky či poukazy na zážitkové programy Jeden den ošetřovatelem a Nocování v zoo využitelné po skončení současných restrikcí. Za jakoukoliv pomoc budeme my i naše zvířata velmi vděční,“ vysvětlil Evžen Korec.

Ilustrační foto.
V malochovu drůbeže na Táborsku potvrzena ptačí chřipka

HROZBA PRO VELKOCHOVY

Ptačí chřipka se pravidelně vyskytuje ve všech zemích. „Podobně jako lidská chřipka se objeví a zase zmizí. V přírodě přetrvávají trvalá ohniska, kde je virus přítomen. Pro malé chovatele ptactva ptačí chřipka velký problém nepředstavuje, zásadní komplikace ale může způsobit pro velkochovy drůbeže,“ zmínil, že na Táborsku byl nyní zjištěn kmen H5N8, u něhož nebyl prokázán přenos z ptáků na člověka.